Over Opleiding competenties MER-coördinator: Samenwerken
Opleiding competenties MER-coördinator: Samenwerken
Om een goed uitgewerkt, duidelijk en objectief MER te bekomen is het cruciaal dat het MER inhoudelijk en organisatorisch een samenhangend geheel vormt en dat de verschillende disciplines op elkaar worden afgestemd. Dit verwezenlijken is de taak van de MER-coördinator.
De MER-coördinator heeft de leiding over het team van de erkende MER-deskundigen en staat in voor de organisatorische aspecten binnen het MER waarbij onder meer communicatie met de verschillende partijen en aansturing en coaching van het team belangrijk zijn. Daarnaast is de MER-coördinator ook verantwoordelijk voor de scoping, de uitwerking van de disciplines die binnen het MER niet als sleuteldiscipline worden beschouwd, de algemene hoofdstukken (inleidende en besluitende hoofdstukken) en de niet-technische samenvatting.
Met de invoering van de omgevingsvergunning en de integratie van de milieueffectrapportage binnen de vergunningsprocedure wordt de rol van de MER-coördinator nog belangrijker aangezien het MER binnen een zeer strakke timing afgewerkt zal moeten worden en een goede organisatie van de opmaak nog crucialer wordt.
Belangrijk hierbij te vermelden is dat een MER-coördinator geen MER-deskundige hoeft te zijn. Deze taak kan ook uitgevoerd worden door een milieucoördinator die de erkenning van MER-coördinator heeft, in het geval dat hij/zij niet het MER coördineert van het bedrijf in kwestie (nog steeds onafhankelijk optreden).
Door het volgen van deze zesdaagse opleiding voldoe je aan de verplichting van de 40 uur opleiding over competenties voor de erkenning tot MER-coördinator. Het is mogelijk om een deel van de opleiding te volgen maar het is sterk aangeraden om de volledige opleiding te volgen.
Programma
Hoe kun je een bijdrage leveren in de harmonie, het samenwerkingsproces en de resultaten van een team of groep? Welke rol kun je daar zelf in spelen? Je leert om pro-actief te handelen en je bewust te worden van je eigen bijdrage aan het team- of groepsresultaat.
- Principes van goede samenwerking
- Inzicht krijgen op je eigen bijdrage aan het team of de groep en je persoonlijke effectiviteit hierin verbeteren
- Leren werken met de verschillende rollen binnen samenwerking
Spreker: Ann Sterckx
Deze sessie gaat online door via Zoom op 14/01/2021 en 21/01/2021 van 9u30 tot 13u00.