Dit waren de VMx Awards
Op 28 november vond de uitreiking van de VMx-Awards plaats in Gentbrugge, tijdens het netwerkevent voor de milieuprofessionals, gecombineerd met een jobbeurs. Dit tweejaarlijks evenement brengt professionals, studenten en bedrijven uit de milieusector samen voor een avond vol erkenning en connecties.
Inspirerende start met Nic Balthazar’s Feelodrome
De avond ging van start met een verrassende presentatie door Nic Balthazar, die zijn interactieve concept Feelodrome introduceerde. Met een mix van beeld, muziek, beweging en zelfs meditatie wist hij het onderwerp van mentaal welzijn aan te kaarten, met een link naar milieu en de klimaatproblematiek. Door het publiek actief te betrekken, zette hij ons aan het denken. Feelodrome bood een frisse, creatieve blik op hoe we samen verandering kunnen realiseren en zette daarnaast de milieuprofessionals in de bloemetjes.
Awards voor Beste Eindwerken
Er werden drie awards uitgereikt voor de Beste Eindwerken in de categorieën Milieucoördinator A, Milieucoördinator B, en Milieuprofessional. De winnaars presenteerden elk kort hun eindwerk en werden letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet. Dank aan onze partner Wolters Kluwer voor hun bijdrage als jurylid en het uitdelen van prijzen.
Beste Eindwerk Milieucoördinator A
Justine Gregoir won de prijs voor het Beste Eindwerk Milieucoördinator A. Haar werk, getiteld "Implementatie van het Moly Mark Label", vormt een belangrijke stap richting duurzaamheid binnen de industrie.
Justine richtte zich in haar eindwerk op het voorbereiden van Molymet Belgium om het prestigieuze Moly Mark label te behalen. Dit label kent men toe aan molybdeenproducenten die voldoen aan strenge duurzaamheidsnormen. Aangezien Molymet al een duurzaamheidsagenda had, lag de focus op het ontwikkelen van een robuust managementsysteem dat aan de Moly Mark-eisen voldoet.
In haar project voerde Justine een gap-analyse uit, verzamelde ze cruciale informatie en stelde ze de nodige procedures en documenten op. Vervolgens begeleidde ze de integratie van dit nieuwe systeem in de bestaande structuren van het bedrijf. Dit proces vereiste een combinatie van milieukennis, projectmanagement en inzicht in bedrijfsvoering.
Dit veelzijdige eindwerk laat zien hoe duurzaamheid verder gaat dan milieubeheer alleen. Dankzij Justines inzet en expertise is een stevige basis gelegd voor verdere verduurzaming. Haar prestatie onderstreept het belang van de rol van de milieucoördinator in de industrie.
Beste Eindwerk Milieucoördinator B
De prijs voor het Beste Eindwerk Milieucoördinator B ging naar Jonathan De Smet voor zijn eindwerk: “Hoe kan een in-house toepassing voor Sove BV worden ontwikkeld voor de inplanting van groenschermen rond bedrijventerreinen conform de vigerende wetgeving in Vlaanderen?”.
In dit werk ontwikkelt Jonathan een in-house toepassing waarmee Sove zijn klanten kan adviseren over de aanleg van groenschermen rondom bedrijventerreinen. Het doel is om Sove in staat te stellen gefundeerde adviezen te geven bij de aanleg van nieuwe groenschermen bij nieuwbouw, uitbreidingen of regularisatie van bestaande terreinen, en dit als motivatie voor bijvoorbeeld planologische attesten of vergunningaanvragen.
De onderzoeksmethode omvat een grondige analyse van relevante literatuur. Daarnaast werd er input verzameld van deskundigen, die praktische kennis bijdroegen aan de ontwikkeling van de toepassing. Het eindresultaat is een toepassing die bedrijven helpt bij het naleven van de stedenbouwkundige voorschriften en de vereisten voor groenschermen. De toepassing houdt niet alleen rekening met de wettelijke verplichtingen, maar ook met milieuaspecten zoals bodemkwaliteit, waterbeheer, luchtkwaliteit, biodiversiteit en visuele inpassing.
Door een objectief meetsysteem kan de effectiviteit van de beplanting gemeten worden. Bovendien zorgt een goed snoeibeheer en landschappelijke inpassing voor het behoud van een groen en esthetisch verantwoord beeld.
Met deze in-house toepassing kan Sove bij bedrijfsbezoeken snel en efficiënt een eerste advies formuleren, zonder afhankelijk te zijn van derden. Er is nog verder onderzoek nodig om de toepassing volledig te optimaliseren en te zorgen voor een efficiënte en breed toepasbare implementatie in de praktijk.
Beste Eindwerk Milieuprofessional
In de categorie Beste Eindwerk Milieuprofessional sleepten Lara Huys en Lani Vints de award in de wacht met hun gezamenlijke eindwerk: “How sustainable and profitable is Black Soldier Fly farming for both small- and large-scale farmers in Rwanda, and how can it be optimized?”
In dit eindwerk onderzoeken zij de mogelijkheden van Black Soldier Fly (BSF) farming als duurzame en winstgevende oplossing voor de toenemende vraag naar eiwitrijk veevoer in Rwanda. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Rwanda (UR), Concertation en Vétérinaires Sans Frontières (VSF), en richt zich op het analyseren van het BSF-farmingsproces en het identificeren van de belangrijkste obstakels voor succes.
De auteurs evalueerden de duurzaamheid van BSF-farming in Rwanda aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, die de economische, milieu-, sociale, partnerschaps- en voedselveiligheidsaspecten van de praktijk in kaart bracht. De bevindingen tonen aan dat BSF-farming vooral op milieugebied relatief duurzaam is, maar dat er nog aanzienlijke groeimogelijkheden zijn, zoals het vergroten van de marktvraag, het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het opstellen van regelgeving rondom BSF.
Daarnaast werd de winstgevendheid van BSF-farming beoordeeld met behulp van een specifieke winstgevendheidstool. Uit de resultaten blijkt dat BSF-farming zowel voor kleine als grote boeren winstgevend is en dat het een interessante optie is voor boeren die hun activiteiten willen uitbreiden. De auteurs geven specifieke aanbevelingen voor het optimaliseren van het proces, waaronder verbeteringen per stap van de productie van BSF-larven. Het advies richt zich met name op kleine boeren, waarbij wordt benadrukt dat voldoende tijd en samenwerking tussen boeren cruciaal zijn voor het opschalen van de activiteit.
Het eindwerk van Lara en Lani biedt waardevolle inzichten in de duurzame en economische voordelen van BSF-farming, en biedt praktische aanbevelingen voor de optimalisatie van deze innovatieve landbouwmethode in Rwanda.
Netwerken en jobbeurs
Na de prijsuitreiking vond het netwerkevent en de jobbeurs plaats, waar de aanwezigen volop de kans kregen om contacten te leggen. Het event bood een informele en toegankelijke setting waar professionals ervaringen konden uitwisselen of elkaar konden leren kennen.
Een speciale dank aan onze partner, Wolters Kluwer, die dit evenement mede mogelijk maakte. Ook bedanken we INNI Group, die ervoor zorgde dat elke deelnemer de scheurkalender ‘De Groene Druivelaar’ ontving. Hartelijk dank aan al onze partners, deelnemers en helpende handen voor het bijdragen aan een geslaagde avond!
Wil je meer foto's zien van deze avond? Neem dan een kijkje op onze Linkedin pagina!