Wat moet je als milieucoördinator weten over stookinstallaties?
Wat zijn stookinstallaties? Welke wetgeving bestaat er m.b.t. deze toestellen? Wat is er nodig voor een omgevingsvergunningsaanvraag? … Dat zijn enkele vragen die beantwoord werden in de online infosessie over stookinstallaties op 16 april.
Wat kunnen we hieruit onthouden:
Stooktoestellenbesluit
- Nieuw stooktoestel: Naast het plaatsen van een effectief nieuw toestel, het vervangen van de ketel & brander of verbouwen van het stooktoestel wordt ook de verplaatsing van een stooktoestel als een nieuw stooktoestel aanzien! Dit is belangrijk voor de keuring voor ingebruikname van het toestel.
- Periodiek onderhoud: Vergeet niet om het reinigings- en verbrandingsattest (of duplicaat ervan) van de laatste twee onderhoudsbeurten bij te houden!
VLAREM II
- Welke installaties vallen onder rubriek 43?
- Stookinstallaties van ≥ 300 KW
- Alle installaties die voldoen aan de definitie "stookinstallatie“
- Ingedeeld in rubrieken 43.1 of 43.3
- De vermogens van alle aanwezige stookinstallaties samentellen
- Ook back-up installaties en eenheden die niet tegelijkertijd in bedrijf zijn (bijvoorbeeld zomer/winterinstallaties)
- Stookinstallaties waarin afvalstoffen worden verwerkt of worden verbrand, zijn zowel ingedeeld in rubriek 2.3.4 als in rubriek 43
- Stationaire motoren en gasturbines ingedeeld in rubriek 31.1 & rubriek 43.3 (dus niet in 43.1!)
- BKG installaties (= Elke installatie die een activiteit uitvoert die onder het toepassingsgebied van emissiehandel valt) in rubriek 43.4
- Bij de verklaring van het Y-symbool in de aanhef van de indelingslijst is terug te vinden welke installaties meegeteld moeten worden voor deze indelingsrubriek -> Y k heeft betrekking op de emissies van koolstofdioxide (CO2);
- Installaties voor het verbranden van gevaarlijke afvalstoffen of huishoudelijk afval zijn uitgesloten van deze indelingsrubriek
- Installaties onder uitzonderingen
- Opnemen in rubriek 43 (43.1, 43.3 of 43.4)
- Sectorale voorwaarden van 5.43 zijn wel NIET van toepassing!
- Uitzondering : noodfakkels
- Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende stookinstallaties:
- "kleine stookinstallatie": totaal nominaal thermisch ingangsvermogen vanaf 300 kW tot en met 5 MW.
- "middelgrote stookinstallatie": totaal nominaal thermisch ingangsvermogen > 5 MW tot 50 MW;
- "grote stookinstallatie": totaal nominaal thermisch ingangsvermogen vanaf 50 MW;
- Luchtemissiemetingen stookinstallaties:
- Maak een onderscheid tussen directe en indirecte gestookte installaties. Enkel voor deze laatste gelden de emissiegrenswaarden opgenomen in sectorale voorwaarden van de stookinstallaties (5.43)!
- Voor stookinstallaties met minder dan 100 bedrijfsuren per kalenderjaar zijn geen emissiegrenswaarden van toepassing (indien je het aantal draaiuren bijhoudt). Dat geldt niet in geval van voeding met vaste brandstoffen.
- Vergeet de samentellingsregel niet! Twee of meer stookinstallaties worden als 1 stookinstallatie aanzien als de afgassen via gezamenlijke schoorsteen verloopt!
Stookinstallaties en stikstofdecreet:
De impactscore van een vergunningsaanvraag is een cruciaal gegeven. Op basis van de impactscore weet je of een passende beoordeling nodig is. Voor NOx-projecten geldt een drempelwaarde van 1%. Als je een impactscore van 1% of minder hebt zal je geen passende beoordeling nodig hebben. Als de impactscore boven de 1% ligt, is wel passende beoordeling nodig. Voor het berekenen van de impactscore kan je gebruik maken van de impactscore-tool.