VMx Actieplan 2024
VMx is dé beroepsvereniging van milieuprofessionals in Vlaanderen. Samen met onze 1300 leden werken we aan een duurzame samenleving met aandacht voor het samenspel van milieu, klimaat en economie.
VMx werkt aan performante milieuzorg, geïntegreerd in organisaties en maatschappij, gestuwd door sterke milieuprofessionals.
Om dit te bekomen hebben we in 2024 blijvende aandacht voor de 4 pijlers: kennisdeling, permanente vorming, belangenbehartiging, netwerking. En dat vertrekkende vanuit onze leden, partners, onderwijsinstellingen, …
Er gaat bijzondere aandacht naar onderstaande actiepunten.
1. Ledenwerving
Leden vormen de vereniging. Het is belangrijk dat er continu werk wordt gemaakt van nieuwe ledenwervingsacties. Leden vinden bij VMx hun gading door een interessant opleidingsaanbod en content-creatie op de website, in de nieuwsbrieven, op LinkedIn, in ons jaarboek, ... In 2024 zetten we een stapje verder om aan actievere ledenwerving te doen en leggen we de klemtoon op de unieke werking van VMx en wat ons onderscheidt van andere organisaties: namelijk het sociale aspect, het sectoroverschrijdende, een persoonlijk ontwikkelingsplan waarbij niet alleen aandacht is voor de harde milieuzaken maar ook voor softskills in relatie met de taken van de milieuprofessional.
2. Impactanalyse
De impact van de milieuprofessionals in kaart brengen op een positieve en laagdrempelige manier. Dat willen we hiermee bereiken. We willen te weten komen hoe milieu leeft in het bedrijf door aan de leden een aantal zeer gerichte vragen te stellen, zonder extra werklast te creëren.
3. Sectorstudie
Heeft de milieucoördinator het verschil gemaakt in Vlaanderen de voorbije 25 jaar? Hoever staan we in vergelijking met andere regio’s of buurlanden? Wat is de impact van de milieuprofessional? In 2024 willen we een sectorstudie laten uitvoeren waarbij de milieusector socio-economisch onder de loep wordt genomen.
4. Opleidingsaanbod op punt
VMx biedt een divers aanbod aan opleidingen aan waar de leden (met en zonder ervaring) hun gading in vinden. We trekken zo leden aan over het hele Vlaamse gewest. De leden van VMx bepalen het opleidingsaanbod. Hierdoor hebben wij een aanbod volledig op maat en op vraag van de milieuprofessional. Daarnaast proberen we ook jaarlijks enkele nieuwe onderwerpen uit. In 2024 werken we een nieuwe milieu-opleiding uit, specifiek voor leidinggevenden. Deze opleiding vormt een vertaalslag van het operationele naar het beleidsmatige.
5. Werkgroep jonge milieuprofessionals
Verjonging blijft heel belangrijk. Daarom wordt in 2024 een werkgroep opgericht voor jonge milieuprofessionals (tot 30 jaar). Jonge mensen kijken immers anders naar de zaken dan de meer ervaren milieuprofessionals.
6. Opvolging van wetgeving
Wanneer wetgeving wordt opgevolgd wordt ook een check gedaan of die logisch in elkaar zit en haalbaar is in de praktijk. Al deze zaken – en kwesties die via de leden tot bij ons komen – worden opgelijst en bezorgd aan de administraties.
En als laatste willen we meer werk maken van een eigentijdser imago van jobs in de milieusector en deze bekend maken bij jonge mensen, vb. op de afstudeerbeurzen die in elke Vlaamse provincie worden georganiseerd.