Wist je dat de Europese Commissie bezig is met het herzien van de Europese reglementering rond verpakkingen en verpakkingsafval?

24 november 2023
by Nicole Otten

Het doel van deze verordening is de productie van verpakkingsafval voorkomen. Daarnaast beogen de nieuwe regels het hergebruik of de navulling van verpakkingen te bevorderen en ook de duidelijk onnodige verpakkingen aan te pakken. Verder is het voorstel erop gericht verpakkingen tegen 2030 volledig recycleerbaar te maken.

Achtergrond

Deze nieuwe verordening past in de Europese Green Deal en het nieuwe actieplan voor de circulaire economie van de EU.

We kunnen niet zonder verpakkingen. Deze zijn nodig om goederen te beschermen en te vervoeren. De productie van verpakkingen is ook een belangrijke economische activiteit in de EU. Maar nu hanteren de lidstaten echter verschillende benaderingen voor de regulering ervan omdat de huidige reglementering een richtlijn is. Dit belemmert het volledig functioneren van de interne markt voor verpakkingen.

Daarnaast zijn verpakkingen volgens de Commissie ook een belangrijk milieuprobleem. Het toegenomen gebruik van verpakkingen in combinatie met lage percentages hergebruik en recyclage belemmeren de ontwikkeling van een koolstofarme circulaire economie.

Inhoud van het voorstel

De voorgestelde herziening heeft drie hoofddoelen:

  • De productie van verpakkingsafval voorkomen door de hoeveelheid te verminderen, onnodige verpakkingen te beperken en oplossingen voor herbruikbare en navulbare verpakkingen te bevorderen. Er komen standaarden bv. voor maximaal toegelaten lege ruimte in verpakkingen voor e-commerce en strikte doelstellingen voor hergebruik in bepaalde sectoren zoals catering, … Om duidelijk onnodige verpakkingen aan te pakken, zullen bepaalde vormen van verpakking verboden worden, bv. wegwerpverpakkingen voor levensmiddelen en dranken bij consumptie in restaurants en cafés, verpakkingen voor eenmalig gebruik voor fruit en groenten, miniatuur shampooflessen en andere miniatuurverpakkingen in hotels, …
  • Recyclage van hoge kwaliteit bevorderen. Dit door er voor te zorgen dat alle verpakkingen op de EU-markt tegen 2030, op een economisch haalbare manier, recycleerbaar zijn. Men zal criteria voor verpakkingsontwerp opleggen; statiegeldsystemen invoeren voor plastic flessen en aluminium blikken; en duidelijk maken welke soorten verpakkingen composteerbaar moeten zijn, zodat de consument deze bij het bioafval kan gooien.
  • Goed functioneren van de markt voor secundaire grondstoffen door het gebruik van gerecycleerde kunststoffen in verpakkingen te verhogen. Hier gaat men werken met bindende streefcijfers met als doel de behoefte aan primaire grondstoffen te verminderen. Er komen verplichte percentages gerecycleerd materiaal dat producenten in nieuwe kunststofverpakkingen moeten opnemen. Dit zal ertoe bijdragen dat gerecycleerde kunststof een waardevolle grondstof wordt.

 

Daarnaast moet dit voorstel de verwarring wegnemen over welke verpakkingen in welk recipiënt horen. Op elk verpakkingsonderdeel wordt een etiket aangebracht waarop wordt aangegeven waaruit de verpakking is vervaardigd en in welke afvalstroom deze moet eindigen. Op afvalcontainers zullen dezelfde etiketten hangen. Overal in de EU zullen dezelfde symbolen moeten gebruikt worden.

De voorgestelde verordening wordt eerst door het Europees Parlement en nadien door de Raad van Europa behandeld. Zoals het er nu uitziet zal, na het bekomen van een goedkeuring, een overgangsperiode voorzien worden van 12 maanden.

Het voorstel van deze nieuwe verordening ‘verpakkingen en verpakkingsafval is terug te vinden via deze link.

 

Wil je meer te weten komen over deze nieuwe verordening en/of wil je ervaring en informatie uitwisselen over de impact van deze toekomstige reglementering? Stuur dan een mailtje naar nicole@vmx.be.