Is een waterpomp rendabel?

21 april 2023
by Valérie de Groote

Competitief nadeel van de warmtepomp

In onze vorige post gaven we al aan dat we – zuiver op basis van thermodynamica – kunnen verwachten dat verwarmen met een warmtepomp 6 keer goedkoper is dan verwarmen met waterstof. Daaruit volgt dat een warmtepomp – in een traject naar (Net) Zero emissies in 2050 of sneller, altijd de voorkeur heeft.

Toch zien we vandaag dat de warmtepomp het moeilijk heeft. Hoe komt dat dan?

In de eerste plaats zit er een structurele fout in de belasting op fossiele brandstoffen enerzijds en elektriciteit anderzijds. Waar oplossingen met elektriciteit aangemoedigd zouden moeten worden, zien we dat de elektriciteitsfactuur eigenlijk een verdoken belastingbrief is. Met daarin een resem van taksen en erbovenop nog een meerkost voor de distributie die de gemeenten-aandeelhouders van de distributienetbeheerder een mooi dividend opleveren om hun werking te financieren. Wat heeft dit nog met elektriciteit te maken?

Op fossiele brandstoffen daarentegen worden verhoudingsgewijs relatief weinig taksen of accijnzen geheven.

Dus hoewel een warmtepomp thermodynamisch duidelijk de beste oplossing is, zien we vandaag dat de economische realiteit eigenaars toch doet beslissen om voor een nieuwe condenserende aardgasketel te kiezen. (Waar blijft die CO2-taks?)

Een uitgesproken klimaatambitie

Gelukkig is dit niet het geval voor bedrijven met een uitgesproken klimaatambitie. Indea mag tot haar klanten een aantal organisaties rekenen die expliciet uitgesproken hebben om tegen 2050 of sneller (soms al 2030) klimaatneutraal te willen zijn in scope 1 en 2. Voor deze bedrijven is de condenserende aardgasketel geen valabel alternatief meer, omdat deze leidt tot fossiele emissies.

Dan wordt de evaluatie gedaan tussen een warmtepomp enerzijds en full-electric anderzijds (3x duurder dan de warmtepomp). In de toekomst zouden hier het eerder genoemde waterstof of het gebruik van e-fuels ook als alternatief genoemd kunnen worden, maar we zagen al dat waterstof economisch geen optie is. E-fuels doen het nog slechter, wegens nog een extra conversie.

U raadt het al: wanneer enkel scenario’s bekeken worden zonder fossiele emissies, wint de warmtepomp met glans!