Waterstof voor verwarming: de oplossing voor de energietransitie???
Bij bedrijven krijgen we vaak te horen dat ze niet zullen kiezen voor een warmtepomp voor gebouwverwarming, maar eerder wachten tot er waterstof beschikbaar is.
Deze redenering is een verderzetting van het historisch gebruik van verbranding (omzetting van chemische energie) van fossiele brandstoffen voor warmteproductie. “Als de huidige brandstoffen CO2 emitteren, dan zoeken we wel een andere brandstof die dat niet doet, en gaan we voor de rest op hetzelfde elan verder.”, is de redenering. “Als we groene waterstof kunnen gebruiken, dan zijn er geen CO2-emissies, en zijn we dus goed bezig, gaat het verder.”
Maar is dit ook de beste oplossing?
In de praktijk bestaat er een alternatieve oplossing die geen chemische reactie (verbranding) nodig heeft om warmte op te wekken, maar de beschikbare warmte in onze omgeving kan oppompen naar een hoger niveau, en zo ook de gevraagde warmte kan leveren. U raadt het al: een warmtepomp!
Onderstaande figuur geeft voor beide scenario’s (verwarming met waterstof en een warmtepomp) weer welke conversies er nodig zijn om warmte te leveren voor ruimteverwarming, vertrekkende van (kostbare) groene elektriciteit.
Bron: Hydrogen Science coalition – Deze infographic is beschikbaar onder de Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Licence.
De conclusie is duidelijk: voor dezelfde hoeveelheid nuttige warmte bij de afnemer is 6x zoveel groene elektriciteit nodig bij verwarming met waterstof. Of anders geformuleerd: wie kiest voor waterstof betaalt 6x zoveel voor zijn/haar warmte dan met een warmtepomp.
Een blik op de figuur leert ook dat innovaties en optimalisaties in het waterstof-scenario niet tot verdere doorbraken in efficiëntie zullen leiden. De warmtepomp heeft als technologie het voordeel dat twee derde van de geleverde warmte gratis uit de omgeving gehaald wordt. Dit kan geen enkele innovatie in het waterstoftraject goedmaken.
Ruimteverwarming met waterstof is dus geen goed idee. We staan hier bij Indea – geruggesteund door de thermodynamica – dan ook niet achter, ook niet als die wordt bijgemengd met aardgas.