De werkgroep voor interne milieucoördinatoren: dat is geen klein bier
In 1366 waren in Leuven al de eerste tekenen van bier brouwen. Stella Artois werd voor het eerst in 1926 gebrouwen als kerstbier. Vandaag de dag is de Stella-Artois brouwerij uitgegroeid is tot één van de grootste brouwerijen van de wereld. Het bier wordt in de Leuvense brouwerij gebrouwen en geëxporteerd naar maar liefst 100 landen.
De VMx werkgroep voor interne milieucoördinatoren ging er met plezier op bezoek.
Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid zijn de prioriteiten in deze organisatie, en dat hebben we niet alleen gehoord, gezien, gevoeld maar ook geproefd! Ze mogen terecht trots zijn.
Uiteraard waren we er niet alleen om biertjes te proeven, ook onze werkgroep voor interne milieucoördinatoren vond er plaats. Tijdens de werkgroep hadden we het o.a. over waar je als beginnend intern milieucoördinator op moet letten. Samengevat:
- Ken en begrijp de processen van het bedrijf goed. Wat gaat erin en wat komt eruit.
- Neem de omgevingsvergunning en de daarbijhorende documenten (MER) grondig door. Wat is de impact van het bedrijf naar water, lucht, mobiliteit, … en wat is de context van het bedrijf (buren, ligging, …). Krijg hier een goed zicht op.
- Houd je (milieu)administratie bij. Als er geen systemen zijn, maak ze en als er al systemen zijn gebruik en onderhoud ze. Wat moet gebeuren integreer je in systemen die goed lopen. Vermijd dubbel werk.
- Leer de mensen kennen in het bedrijf, betrek ze en werk samen. Je kan niet alles alleen doen. Leer de mensen met ervaring in de exploitatie kennen, probeer te begrijpen wat ze doen en ken hun bezorgdheden. Zorg dat je de verschillende afdelingen meekrijgt maar zorg ook voor ruggensteun van het management en de directie.
- Zorg voor vaste processen bij veranderingen. Zit tijdig met de nodige mensen samen, bekijk wat de impact is op de vergunning, … Achteraf bijsturen kost meer tijd en geld.
- Als het er nog niet is: Maak een lijst op met alle installaties in het bedrijf en ga deze bekijken. Noteer hierbij welke installatie onder wiens beheer valt zodat je weet bij je moet zijn in de organisatie.
- Ga stap voor stap en ga niet te snel. Maak een lijst op met alle verplichtingen (eenmalig, periodiek) en tracht eerst te streven naar compliance vooraleer je inzet op andere zaken. Maak een prioriteitenlijst.
- Een periodiek overleg met het management werpt vruchten af. Laat weten waarmee je bezig bent, wat je hebt afgewerkt en wat er op de planning staat. Hoe meer interactie met het management en de directie, hoe meer ze het belang van milieu inzien en hoe beter de samenwerking wordt. Streef naar een stoeltje in het CPBW en als je kan link dan milieu aan veiligheid zo krijg je gemakkelijker dingen gedaan.
- Geef advies op mail, niet mondeling, zodat je hier achteraf kan op kan terugvallen. Houd dit goed bij.