Afvalwater in de zorgsector
Afvalwater is 99% water en 1% zaken die we er niet in wensen en willen uithalen om te voorkomen dat de waterkwaliteit in ontvangende waterlopen verder achteruitgaat. Tijdens onze VMx-studiedag vorige donderdag hadden we het over afvalwater in de zorgsector. Een dertigtal ziekenhuizen waren present.
Hugo Desmet en Kristof Vanacker van Witteveen+Bos gaven een uitgebreide toelichting over afvalwater in de zorg, zowel vergunningstechnische zaken als de meetresultaten kwamen uitgebreid aan bod. Een volledige dag gingen we in gesprek en wisselden we ervaringen uit. Een heel fijne interactie tussen de sprekers en de groep.
Enkele interessante weetjes uit deze opleiding:
- Een controleputje is voldoende om een uitgebreide tijdsgebonden meetcampagne uit te voeren.
- Indien geen lozingsnorm is toegekend zijn de concentraties voor gevaarlijke stoffen als vermeld in bijlage 2C van VLAREM II beperkt tot respectievelijk het indelingscriterium GS (artikel 3 van bijlage 2.3.1 van VLAREM II), de PNEC-waarde of Predicted No Effect Concentration vaak terug te vinden in rubriek 8 van de SDS-fiche, de rapportagegrens, de bepalingsgrens. In de toekomst zal de PNEC-waarde ook een waarde zijn waar rekening dient mee gehouden te worden bij lozingen. Op vandaag is dit nog geen wetgeving.
- Een normenkader voor je bedrijf stel je op door eerst te focussen op de bijzondere lozingsnormen die eventueel opgenomen zijn in de omgevingsvergunning, gevolgd door de sectorale en algemene lozingsnormen. Vergeet ook geen rekening te houden met het indelingscriterium voor gevaarlijke stoffen.
- Een debietteller bij gebruik van hemelwater voor het spoelen van de toiletten is meer dan aan te raden of de VMM zou voor de berekening van de heffing wel eens het volledige dakoppervlak kunnen hanteren. Indien er debietmeters zijn moet je de tellerstanden bijhouden en opnemen in de VMM-aangifte.
- Voor al het water dat naar de riolering gaat voor zuivering moet je betalen. Afkoppelen van het hemelwater kan dus veel geld besparen.
- Water zuiveren in een waterzuiveringsinstallatie is de allerlaatste optie. Er zijn mogelijkheden om vroeger in te zetten op het beperken van polluenten. Bespreek met de leverancier van chemicaliën wat de milieu-impact is van de geleverde (reinigings-)producten. Door in gesprek te gaan kan je mogelijks voor dezelfde toepassing een product met lagere milieu-impact bekomen. Interpreteer de gegevens op de SDS-fiche correct en stel de juiste vragen aan de leveranciers. Weten wat de impact is van de producten die je invoert in de organisatie creëert meer alertheid! Zorg dus eerst dat je als milieucoördinator betrokken bent bij aankoop van nieuwe producten.
- Wees behoedzaam voor de wet van behoud van ellende. Een afvalwaterprobleem oplossen in een afvalprobleem in de vorm van slib is niet de richting die we uitmoeten.
Bedankt Aquafin en Aquaplus voor de gastvrijheid en de interessante toelichting van Birte Raes. Wanneer we vanaf nu een waterzuivering passeren zullen we alvast meer stilstaan bij de technologie, studies, … die jullie hieromtrent uitwerken.
Take home message: Overleg en dataverzameling is nodig door en voor de sector en de Vlaamse overheid (inspectie, VMM, Vito). Ook een actualisatie van de BBT voor de ziekenhuissector dringt zich op. Deze houdt geen rekening met de recentste inzichten inzake medicijnresten in afvalwater. Misschien is de Green deal duurzame zorg hiervoor het geschikte vehikel!