Energietip oktober

4 oktober 2022
by Sylvie Baert

Tip 1: Isoleer! Isoleer! Isoleer!

We beginnen met een makkelijke maar oh zo belangrijke energietip: het isoleren van warme (en koude) leidingen. Denk aan stoomleidingen, leidingen van thermische olie, warm water, …

Hoe hoger de temperatuur, des te groter het warmteverlies van een niet-geïsoleerde leiding. En dit kan oplopen: een niet-geïsoleerde stoomleiding (DN50) bij 175°C verliest makkelijk 1000 W per meter! Dezelfde leiding met zorgvuldig aangebrachte isolatie verliest slechts 50 W. Op jaarbasis is 9 MWh aardgas nodig om het verlies van de niet geïsoleerde leiding van 1 meter te compenseren. Reken zelf maar uit, aan 65 EUR/MWh aardgas, kost deze leiding meer dan 500 EUR op jaarbasis. Isolatie is dan snel terugverdiend!

Nu merken we wel dat de leidingen zelf in de meeste bedrijven wel mooi geïsoleerd zijn. Wat echter vergeten wordt, zijn de appendages: kranen, flenzen, filters … door hun bouw met uitstulpingen is hun verlies 3-4 x groter dan wat men op basis van hun hun lengte gemeten langs de leiding zou berekenen. Het isoleren zelf is wat moeilijker, maar voldoende bekwame bedrijven bieden hiervoor maatwerk. Een op maat gemaakte mantel die vlot kan gemonteerd en afgenomen worden is duurder maar geniet de voorkeur omdat deze vlotter kan herplaatst worden. Als alternatief is er de oplossing met rotswol afgewerkt met een aluminium omkasting.

Met de huidige energieprijzen zijn terugverdientijden binnen het jaar realistisch.

En wat met de warmwaterleiding van de CV-ketel?  In veel bedrijven is het schrikken als je de deur van de stookplaats opentrekt: snikheet, en geen sprietje isolatie te bespeuren. Isolatie aanbrengen is prutswerk en wordt nogal eens “vergeten” door de installateur. De besparing is hier lager (het warmteverlies is “slechts” 150 W/m), maar daar tegenover staat isolatie makkelijk zelf kan geplaatst worden. Voorhanden in elke doe-het-zelf zaak, en op een paar uurtjes geplaatst. Met voorsprong de makkelijkst uit te voeren energiebesparende maatregel (ook bij u thuis trouwens!).

Valérie de Groote - Indea BV - www.indea.be