Maak van je jaarverslag een tool om zaken in beweging te zetten
De functie van de milieucoördinator en meer bepaald het jaarverslag van de milieucoördinator is een belangrijk instrument bij het bereiken van de milieudoelstellingen van Europa. De Europese green deal heeft als ambitie om tegen 2050 van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken en wenst dat er ingezet wordt op:
- de mitigatie van klimaatverandering,
- de adaptatie aan klimaatverandering,
- het duurzaam gebruik en de bescherming van water en mariene hulpbronnen,
- de transitie naar een circulaire economie,
- de preventie en bestrijding van verontreiniging en
- de bescherming en herstel van de biodiversiteit en ecosystemen.
Met het jaarverslag van de milieucoördinator kan ingespeeld worden op al deze aspecten.
Uitgerekend deze tool maakt het mogelijk de communicatie met de bedrijfsleiding te faciliteren zodat er gerichte beleidsbeslissingen kunnen genomen worden en heel wat zaken op gang kunnen getrokken worden. De aandacht van de bedrijfsleiding wordt gevestigd op wat zijzelf kunnen doen om hun activiteiten ecologisch duurzaam te maken en daarmee hun toekomstige leefbaarheid veilig te stellen. Dit veronderstelt dat het jaarverslag zo uniek en specifiek mogelijk wordt opgemaakt en de vereiste maatregelen op korte en langere termijn grondig worden uitgewerkt. Een gerichte communicatie en sensibilisatie mag hierbij niet ontbreken.
Wij wensen de milieucoördinatoren veel succes toe bij het vervullen van hun taak.
Mede dankzij hun insteek wordt de toekomst van het bedrijf verzekerd!
Wettelijk
Een milieucoördinator stelt jaarlijks, voor 1 april, een jaarverslag op over de wijze waarop hij zijn opdracht heeft vervuld.
Dit verslag bevat onder meer:
- een overzicht van de uitgebrachte adviezen en het gevolg dat eraan werd gegeven;
- het tijdstip van de rondgangen;
- de vastgestelde tekortkomingen met voorstellen tot remediëring;
- de interne en externe communicatie in verband met de gevolgen voor mens en milieu en de maatregelen die in dit kader genomen worden;
- een overzicht van de gevolgde uren opleiding door de MC;
- externe milieuklachten en de gevolgen die hieraan werden gegeven.
Het verslag is een intern document maar wordt minstens 5 jaar ter inzage gehouden van de afdeling Milieu, bevoegd voor de omgevingsvergunning alsook van de toezichthoudende overheid.
Je kan hiervoor het sjabloon gebruiken van de overheid en VMx als leidraad.
Tips
Maar hoe gebruik je dit document om iets in beweging te krijgen? Hoe kan je impact creëren met deze tool? Enkele tips!
- Heb je nood aan hulppersoneel? Kom je tijd tekort om je milieutaken naar behoren te vervullen omdat je ook andere verantwoordelijkheden hebt binnen het bedrijf? – noteer dit in je jaarverslag.
- Voeg aan je jaarverslag een pagina toe waarop de bedrijfsleiding en de leden van het CPBW moeten schrijven ‘gelezen en goedgekeurd’ met daaronder hun handtekening.
- Licht je jaarverslag mondeling toe op het CPBW. Gebruik dit moment ook om een aantal zaken aan te kaarten die moeten veranderen.
- Hou naast de beleidsdoelstellingen van het bedrijf ook rekening met de langere termijn beleidsdoelstellingen van Vlaanderen en Europa.
Besluit: maak van deze administratieve verplichting een tool om te communiceren met het management en om zaken in beweging te brengen of in gang te trekken. Als je het dan toch moet doen, zorg dan ook dat het de tijd waard is en het een win win wordt.