Week van de bij

4 juni 2020
by Sylvie Baert

Bijen leveren immers een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen. Maar ook groenten zoals courgettes, paprika's, …  zouden verdwijnen zonder de bij. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen, honingbijen en alle andere insecten.

De bijensterfte is te wijten aan verschillende factoren:

  • de Varroa-mijt (een parasiet)
  • kwalitatieve en kwantitatieve afname van een geschikt leefmilieu
  • gebruik van pesticiden door de mens

 

VMx streeft mee naar een blije bij en een rijke biodiversiteit en wil als ondersteunende partner van de green deal biodiversiteit en bedrijven haar leden aanzetten om mee te werken aan een biodiverser Vlaanderen en de achteruitgang van de bijen- en insectenpopulatie in Vlaanderen helpen tegen te gaan.

De volgende opleidingen zijn hierover geprogrammeerd de volgende maanden:

Deze tellen mee als permanente vorming (pv) voor zowel milieucoördinatoren als MER-deskundigen biodiversiteit. Maar uiteraard kan iedereen met interesse in deze onderwerpen deelnemen!